Vánoční svátky jsou sice mimo jiné i časem dobrého jídla, ale to neznamená, že se člověk musí přejídat nezdravými sladkostmi. Takže tady je 10 jednoduchých a zdravých receptů.
Tohle zdravé cukroví vás uspokojí nejen chuťově, ale podpoří i dobrou energii, trávení a zdraví během svátků.
Zapněte troubu, jde se na to!
Co je a co není zdravé? Vánoční obžerství bez výčitek
Svátky jsou hlavně o klidu, rodině a samozřejmě o jídle. 😊 Jestli během nich trochu ujedete, nemusíte se za to hned bičovat. Stačí, když zase co nejdřív najedete do starých (zdravých) kolejí a jako by se nic nestalo. 😉
💜 TIP: Pořád ještě nemáte všechny dárky? Prolistujte naše tipy na nejlepší dárky pro fitness nadšence. (A přestaňte kupovat nesmysly. 😉)
Jak na Vánoce nepřibrat?
👉 Zůstaňte aktivní. 🏃♀️ Aspoň jedna svižná procházka denně. Vylezte na nejbližší kopec, nebo jen vyražte omrknout světýlka po městě.
👉 Kontrolujte porce. Když naráz spořádáte dva tácy „zdravého“ cukroví, neprospěje vám to o nic víc než dva tácy maminčina lineckého.
Když už se do nějaké větší dobroty pustíte, zeptejte se sami sebe, jestli máte opravdu hlad.
👉 Zařaďte bílkoviny a vlákninu. Během svátků totiž konzumujeme hlavně cukr a tuk. Bílkoviny a vláknina vás navíc i lépe zasytí. V alternativních moukách například najdete víc vlákniny než v klasické bílé.
👉 Jezte pomalu, vědomě a nehltejte. Svátky si užívejte a dostatečně odpočívejte.
👍 Nestresujte se. I to přispívá k vyšší konzumací jídla a nárůstu hmotnosti. Hoďte nohy nahoru a nenechte se rozhodit.
Obecně platí: Dopřejte si raději méně kvalitních věcí než tunu nezdravých. A právě od toho jsou tu naše recepty na zdravé vánoční cukroví. ⬇️
1. Rychlé proteinovo – čokoládové kokosky (12 porcí)

Ingredience:
- 1 vejce
- 2 lžíce kakaa (14 g)
- 150 g strouhaného kokosu
- 1 lžíce kokosového oleje
- lžíce medu (možno použít jiné sladidlo)
- 35 g nasekaných lískových ořechů (či jiných ořechů)
- 30 g (větší odměrka) RAW Proteinu (čokoláda či vanilka)
Postup:
- Všechny ingredience smícháme v misce a vypracujeme si těsto.
- Z těsta si utvoříme malé kuličky, a ty pak rozplácneme do tvaru placky na plech.
- Kokosové sušenky pečeme na 180 °C cca 10 minut.
💜 TIP: Nejlepší oříšky a sušené plody za super ceny nakupuju na e-shopu Ochutnej ořech. Podrobnou recenzi najdete tady.
2. Chia proteinové koule (10 porcí)

Ingredience:
- 4–6 datlí
- 1 odměrka Proteinu (kakao)
- 4 lžíce mandlového másla
- 2 lžičky Chia semínek + semínka na obalování
Postup:
- Všechny ingerdience smícháme dohromady v kuchyňském robotu.
- Hmotu ručně vytvarujeme do malých kuliček a obalíme v chia semínkách.
- Skladujeme v lednici.
3. Proteinové kokosové kuličky (12 porcí)

Ingredience:
- 90 g Proteinu (čokoláda)
- 120 g ovesných vloček
- 30 g lískových ořechů (nasekaných)
- 2 lžičky kakaa
- špetka skořice
- 80 ml mléka
- 60 g mandlového másla
- nastrouhaný kokos na obalení
Postup:
- Všechny suroviny kromě nastrouhaného kokosu do misky, důkladně promíchejte rukama a z výsledné hmoty vytvořte 12 koulí.
- Koule obalujte v misce s nastrouhaným kokosem.
4. Proteinové perníčky

Ingredience:
- 250 g mandlové mouky
- 100 g kokosového oleje
- 5 lžiček perníkového koření
- 2 lžičky skořice
- 1 vejce
- 2 lžičky mandlového mléka
- 50 g (2 odměrky) Proteinu (vanilka)
- stévie nebo med na dochucení
Postup:
- Smíchejte všechno dohromady a vytvořte těsto na perníky (do tvaru koule).
- Nechte 60 minut odpočinout v ledničce, mezitím si rozpalte troubu na 180 °C a vyložte plech pečicím papírem.
- Těsto si vyválejte na 3–5 mm silnou placku a pomocí vykrajovátek vykrájejte perníčky.
- Perníčky vložte na pečící papír.
- Pečte 8–10 minut, ale průběh pečení raději sledujte, protože každá trouba je trochu jiná.
💜 TIP: Naše srovnání nejlepších proteinů najdete v tomto článku.
5. Nepečené mandlové koule

Ingredience:
- 1/2 šálku Proteinu čokoláda/vanilka
- 1/2 šálku mandlové mouky
- malý šálek kvalitního zeleného čaje
- raw kakaový prášek nebo kakao
- javorový sirup
Postup:
- Mandlovou mouku a protein promísíme.
- Čaj osladíme javorovým sirupem.
- Oslazený čaj po troškách přiléváme do mouky, dokud nevznikne těsto. Kdybychom těsto „přelili“, můžeme dosypat trochu proteinu a mouky.
- V ruce tvarujeme malé kuličky a obalíme je v kakau.
- Před konzumací necháme vychladit v lednici.
6. Super rychlé sušenky s čokoládou a mandlemi

Ingredience:
- 1/2 šálku Proteinu čokoláda/vanilka
- 1 velké vejce
- 1/4 šálku třtinového cukru nebo xylitolu
- 1 velká lžíce mandlového másla
- 1/4 šálku 90 % čokolády nakrájené na malé kousky
- nasekané mandle na posypání
Postup:
- Předehřejte si troubu na 180 °C.
- Všechny přísady míchejte dohromady tak, aby vznikla hladká směs. Pokud vám těsto připadá lepkavé nebo nespojené, přidejte trochu víc mandlového másla.
- Těsto rozválejte cca výšku na 0,5 cm.
- Pomocí formičky nebo menší skleničky vykrájejte kolečka a posypejte je nasekanými mandlemi
- Pečte při 180 °C 12–15 minut.
- Po dopečení nechte sušenky vychladnout, skladujte v uzavíratelné krabičce nebo sáčku.
💜 TIP: Vyzkoušejte Koření Králů. Mají i super vánoční koření na perníčky a samozřejmě i na svařák. 😉
7. Vanilkové rohlíčky

Zdravé vánoční cukroví dovede být i hříšně dobré! Seznamte se s fitness verzí vanilkových rohlíčků.
Připravte si:
- 160 g celozrnné špaldové mouky, prosáté
- 160 g hladké mouky, prosáté
- 100 g jemného třtinového cukru nebo xylitolu
- 100 g jemně mletých vlašských ořechů
- na špičku nože mleté vanilky
- 200 g másla
- citronová šťáva dle potřeby
- moučkový a vanilkový cukr na obalení
Postup:
- Z obou druhů mouky, cukru, ořechů, vanilky a vychlazeného másla vypracujte těsto. Postupně do něj přilévejte citronovou šťávu (dá se naředit vodou) tak, aby vzniklo spíše řidší těsto. Počítejte s tím, že celozrnná mouka do sebe část tekutiny nasákne.
- Hotové těsto zabalte do fólie a dejte přes noc odležet. Poté z něj vyválejte rohlíčky a pečte dozlatova cca 8 minut při 180 stupních. Po mírném vychladnutí obalte rohlíčky ve vanilkovém cukru.
Hotovo!
Zdroj: Danča Hájková
8. Linecká kolečka

V našem seznamu zdravého vánočního cukroví samozřejmě nesmí chybět ani linecké. 😍
Ingredience:
- 150 g celozrnné pšeničné mouky
- 100 g hladké sójové mouky
- 100 g sezamového oleje (může být i jiný)
- 60 g sirupu z agáve
- citrónová kůra
- voda (několik lžiček)
- marmeláda na finální pomazání a lepení
Postup:
- Všechny suroviny smíchejte v těsto a uhnětené vložte na půl hodiny uležet do ledničky. Pro získání správné konzistence vložte těsto do mikrotenového sáčku.
- Po 30 min vyndejte těsto z lednice, vyválejte na 5 mm tlustý plát a vykrajujte tvary dle libosti. Vložte na suchý plech a pečte na 160 °C.
- Spodní kolečko pomažte marmeládou a slepte s vrchním.
Zdroj: Danča Hájková
9. Datlové kuličky – vánoční cukroví bez cukru

Ingredience:
Tenhle recept na vánoční cukroví bez cukru překvapí vás i vaše hosty. Datlové kuličky jsou totiž díky datlím přirozeně sladké. A také extra žravé. 😜 Uvidíte, že se po nich jenom zapráší.
A protože jde o nepečené vánoční cukroví, zvládnete ho připravit klidně i den před Vánoci.
- 150 g sušených datlí
- 120 g strouhaného kokosu
- 45 g kakaa
- rum (nemusí být)
- kokosový olej (nemusí být)
- na obalení: kokos, mleté oříšky nebo semínka, bio skořicový cukr nebo čokoška
Postup:
- Sušené datle dejte na 60 minut namočit do teplé vody. Můžete přilít trošku rumu, např. jedno víčko na celou dávku. Po hodině datle slijte a nasypte do mixéru.
- Do mixéru přidejte také kokos a kakao. Kdybyste měli problém s mixováním, přidejte rozehřátý kokosový olej. Hmota nemusí být úplně dohladka, malé kousíčky datlí jsou dobré.
- Rozmixovanou hmotu na kuličky vyndejte z mixéru a rukama vypracujte do těsta.
- Z hotového datlového těsta vyválejte kuličky. Kdyby vám to nešlo, můžete si ruce lehce navlhčit v misce s vodou.
A zdravé nepečené vánoční cukroví bez cukru je hotové. 😊
Zdroj: Danča Hájková
10. Vosí hnízda

Patříte mezi milovníky vosích hnízd, ale vyhýbáte se jim, protože nejsou zrovna dvakrát „fit“? Tak tomu je konec. My jsme totiž našli vosí hnízda jako zdravé vánoční cukroví z ovesných vloček. 😊 Vyzkoušejte!
Ingredience:
- 200 g rozmixovaných ovesných vloček
- 90 g sušených a vypeckovaných datlí
- 20 g kvalitního kakaa
- 20 ml rostlinného mléka
- 80 g másla
- 2 polévkové lžíce rumu
- 20–25 kukuřičných piškotů
Na náplň:
- půlka balení BIO vanilkového pudinku
- 2 lžíce rumu
- 250 ml mandlového nebo kravského mléka
Jako alternativní náplň autorka doporučuje rozmačkat na kašičku dva banány, přidat trošičku ovesného nápoje s vanilkou a jednu lžíci rumu.
Postup:
- V mixéru rozmixujte ovesné vločky na jemnou mouku a tu potom přesypejte do misky. V mixéru zpracujte vypeckované datle a přisypejte k ovesné mouce.
- V misce máte rozemleté vločky a datle, k tomu přidejte holandské kakao, mléko, máslo (které je dobré si předem cca hodinu vyndat z lednice) a rum.
- Rukama vytvořte celistvé těsto a dejte do lednice na 20 minut odpočívat. Mezitím si připravte úlky a z pár piškot si vytvořte jemnou drť, kterou budete používat na vysypání formiček.
- Uvařte pudink podle návodu a přidejte rum.
- Z lednice si vyndejte těsto, kousek ho odlomte a natlačte do vysypané hnízdové formičky. Uprostřed vosího hnízda udělejte druhým koncem vařečky díru, nalijte ještě teplou pudinkovou náplň a přiklopte piškotem. Takto pokračujte, dokud těsto nedojde.
- Finální vosí hnízda se dají vylepšit kvalitní čokoládou. Rozehřejte ji a namočte do ní špičky vosích hnízd.
Zdroj: Danča Hájková
Dobrých receptů na zdravé cukroví není nikdy dost, zvlášť když nám pomůžou udržet zdravou váhu. Věřím, že jsem vás alespoň trochu inspirovala a přeju vám šťastné a veselé pečení! 🎄
Nejčastější otázky ke zdravému cukroví
Mohu při pečení zdravého cukroví používat cukr?
Bílý ani hnědý cukr nejsou do zdravého cukroví vhodné. Daleko lepší jsou alternativní sladidla jako xylitol nebo erythritol, případně kokosový cukr. Eventuálně sáhněte po medu, stévii, sirupu z yaconu, javoru či čekanky.
Mohu při pečení používat ořechy?
Rozhodně ano! Ořechy se doporučují jako zdroj vitamínů a minerálních látek. Do cukroví přidejte klidně mandle, vlašské nebo kešu ořechy.
Opravdu mohu do zdravého cukroví dát čokoládu?
Ano, můžete. Vybírejte však čokoládu s co nejvyšším obsahem kakaa, nejlépe alespoň 80 %.