Ještě nemáte napečeno a chybí vám inspirace?
Chcete hřešit, ale znáte jen recepty na obyčejné cukroví?
Co si raději upéct zdravé cukroví?
Tak na co čekáte, jdeme na to!
Ukážeme si jednoduché zdravé recepty, který zvládne každý.
Co je a co není zdravé? Vánoční obžerství bez výčitek
Svátky jsou hlavně o klidu, rodině a samozřejmě o jídle. 😊 Jestli během nich trochu ujedete, nemusíte se za to hned bičovat. Stačí, když co nejdřív najedete do starých kolejích a vše bude v pořádku.
Pořád ještě nemáte všechny dárky? Tak na co čekáte – prolistujte naše tipy na nejlepší dárky pro fitness nadšence. 🎁 A přestaňte kupovat nesmysly. 😉
Jak na Vánoce nepřibrat?
Zůstaňte aktivní. 🏃♀️ Aspoň jedna svižná procházka denně.
Kontrolujte porce. Když sníte dva tácy „zdravého“ cukroví, nepomůže, že to není to „nezdravé“.
Tak pozor, ať u pohádky nespořádáte příděl kalorií na celý den. Když už se do nějaké větší dobroty pustíte, zeptejte se sami sebe, jestli máte opravdu hlad.
Během svátků konzumujeme hlavně cukr a tuk. Ujistěte se, že vám v jídelníčku nechybí bílkoviny a vláknina. Ty vás i lépe zasytí. Vlákninu najdete např. v alternativních moukách víc než v klasické bílé.
Jezte pomalu, vědomě a nehltejte. Svátky si užívejte a dostatečně odpočívejte.
👍 Nestresujte se, i to přispívá k vyšší konzumací jídla a nárůstu hmotnosti. Hoďte nohy nahoru a nenechte se rozhodit.
Dopřejte si raději méně kvalitních věcí než tunu nezdravých.
❤️ A od toho jsou tu naše recepty vánočního zdravého cukroví.
1. Rychlé proteinovo – čokoládové kokosky (12 porcí)
- 1 vejce
- 2 lžíce kakaa (14 g)
- 150 g strouhaného kokosu
- 1 lžíce kokosového oleje
- lžíce medu (možno použít jiné sladidlo)
- 35 g nasekaných lískových ořechů (či jiných ořechů)
- 30 g (větší odměrka) RAW Proteinu (čokoláda či vanilka)
- Všechny ingredience smícháme v misce a vypracujeme si těsto.
- Z těsta si následně utvoříme malé kuličky, které poté rozplácnemedo tvaru placky na plech.
- Kokosové sušenky pečeme na 180 °C cca 10 minut.
Kde koupit oříšky a další sušené plody? Přece u medvěda! 👀 Podívejte se na naši recenzi e-shopu Grizly.
2. Chia proteinové koule (10 porcí)
- 4 – 6 datlí
- 1 odměrka Gorilla RAW Protein (čokoláda)
- 4 lžíce mandlového másla
- 2 lžičky Chia semínek + semínka na obalování
- Všechny ingerdience smícháme dohromady v kuchyňském robotu.
- Hmotu ručně vytvarujeme do malých kuliček a obalíme v chia semínkách.
- Skladujeme v lednici.
3. Proteinové kokosové kuličky (12 porcí)
- 90 g RAW Proteinu (čokoláda)
- 120 g ovesných vloček
- 30 g lískových ořechů (nasekaných)
- 2 lžičky kakaa
- špetka skořice
- 80 ml mléka
- 60 g mandlového másla
- nastrouhaný kokos na obalení
Luxusní sušené plody najdete také na Ochutnej ořech. Otestovali jsme jejich produkty, podívejte se na recenzi 👉 Ochutnej ořech recenze.
- Vložte všechny suroviny do misky, kromě nastrouhaného kokosu, důkladně promíchejte rukama a vytvořte z výsledné hmoty 12 koulí.
- Koule vyválejte v misce s nastrouhaným kokosem.
4. Proteinové perníčky
- 250 g mandlové mouky
- 100 g kokosového oleje
- 5 lžíček perníkového koření
- 2 lžičky skořice
- 1 vejce
- 2 lžičky mandlového mléka
- 50 g (2 odměrky) RAW Proteinu (vanilka)
- stévie nebo med na dochucení
- Smíchejte všechno dohromady a vytvořte hmotu na perníky (do tvaru koule).
- Nechte 60 minut odpočinout v ledničce a mezitím si rozpalte troubu na 180 °C.
- Hmotu si vyválejte na 3 – 5 mm silnou placku. Pak vykrájejte vykrajovátky perníčky.
- Vykrájené perníčky vložte na pečící papír, který jste si připravili na pekáč.
- Pečte 8 –10 minut, nicméně pečlivě sledujte, každá trouba je jiná.
5. Nepečené mandlové koule
- 1/2 šálku GORILLA RAW Protein čokoláda/vanilka
- 1/2 šálku mandlové mouky
- malý šálek kvalitního zeleného čaje
- raw kakaový prášek nebo kakao
- javorový sirup
- Mandlovou mouku a protein promísíme.
- Čaj osladíme javorovým sirupem.
- Oslazený čaj po troškách přiléváme do mouky, dokud nevznikne těsto. Kdybychom těsto „přelili“, můžeme dosypat trochu proteinu a mouky.
- V ruce tvarujeme malé kuličky, které obalíme v kakau.
- Před konzumací necháme vychladit v lednici.
6. Super rychlé Gorillí sušenky s čokoládou a mandlemi
- 1/2 šálku Protein čokoláda/vanilka
- 1 velké vejce
- 1/4 šálku třtinového cukru
- 1 velká lžíce mandlového másla
- 1/4 šálku 90 % čokolády nakrájené na malé kousky
- nasekané mandle na posypání
- Předehřej troubu na 180 °C. Všechny přísady míchejte dohromady tak, aby vznikla hladká směs. Pokud vám těsto připadá lepkavé nebo nespojené, přidejte trochu víc mandlového másla.
- Těsto rozválejte cca výšku na 0,5 cm.
- Pomocí formičky nebo menší skleničky vyřezejte kolečka a posypejte je nasekanými mandlemi
- Pečeme při 180 °C 12 – 15 minut.
- Po dopečení nechte sušenky vychladnout, skladujte v uzavíratelné krabičce nebo sáčku.
Vyzkoušejte Koření Králů. Mají i super vánoční koření. Nejenom na svařák.
7. Vanilkové rohlíčky
Zdravé vánoční cukroví dovede být i hříšně dobré! Seznamte se s fitness verzí vanilkových rohlíčků. Připravte si:
- 160 g celozrnné špaldové mouky, prosáté
- 160 g hladké mouky, prosáté
- 100 g jemného třtinového cukru nebo agávového sirupu (můžeš zkusit i med)
- 100 g jemně mletých vlašských ořechů
- na špičku nože mleté vanilky
- 200 g másla
- citronová šťáva dle potřeby
- moučkový a vanilkový cukr na obalení
- Z obou druhů mouky, cukru, ořechů, vanilky a vychlazeného másla vypracujte těsto. Postupně do něj přilévejte citronovou šťávu (dá se naředit vodou) tak, aby vzniklo spíše řidší těsto. Počítejte s tím, že do sebe část tekutiny celozrnná mouka nasákne.
- Hotové těsto zabalte do fólie a dejte přes noc odležet. Poté z něj vyválejte rohlíčky a pečte dozlatova cca 8 minut při 180 stupních. Po mírném vychladnutí obalte rohlíčky ve vanilkovém cukru. A další zdravé vánoční cukroví je hotové.
Zdroj: Danča Hájková
8. Linecká kolečka
V našem seznamu zdravého vánočního cukroví nesmí chybět linecké. 😍
- 150 g celozrnné pšeničné mouky
- 100 g hladké sójové mouky
- 100 g sezamového oleje (může být i jiný)
- 60 g sirupu agáve
- citrónová kůra
- voda (několik lžiček)
- marmeláda na finální pomazání a lepení
- Všechny suroviny smíchejte v těsto a uhnětené vložte na půl hodiny uležet do ledničky. Pro získání správné konzistence vložte těsto do mikroténového sáčku.
- Po 30 min vyndejte těsto z lednice, vyválejte na 5mm tlustý plát a vykrajujte tvary dle libosti. Vložte na suchý plech a pečte na 160°C.
- Spodní kolečko pomažte marmeládou a slepte s vrchním.
Zdroj: Danča Hájková
9. Datlové kuličky – vánoční cukroví bez cukru
Tenhle recept na vánoční cukroví bez cukru překvapí vás i vaše hosty. Datlové kuličky jsou totiž díky datlím přirozeně sladké. A také extra žravé. 😜 Uvidíte, že se po nich jenom zapráší.
A protože jde o nepečené vánoční cukroví, zvládnete ho připravit klidně i den před Vánoci.
- 150 g sušených datlí
- 120 g strouhaného kokosu
- 45 g kakaa
- rum (nemusí být)
- kokosový olej (nemusí být)
na obalení:
- kokos, mleté oříšky nebo semínka, bio skořicový cukr nebo čokoška
- Sušené datle dejte na 60 minut namočit do teplé vody. Můžete přilít trošku rumu, např. jedno víčko na celou dávku. Po hodině datle slijte a nasypte do mixéru.
- Do mixéru přidejte také kokos, kakao. Kdybyste měli problém s mixováním, přidejte rozehřátý kokosový olej. Hmota nemusí být úplně dohladka, malé kousíčky datlí jsou dobré.
- Rozmixovanou hmotu na kuličky vyndejte z mixéru a rukama vypracujte do těsta.
- Z hotového datlového těsta vyválejte kuličky. Kdyby vám to nešlo, můžete si ruce lehce navlhčit v misce s vodou.
A zdravé nepečené vánoční cukroví bez cukru je hotové. 😊
Zdroj: Danča Hájková
10. Vosí hnízda
Patříte mezi milovníky vosích hnízd, ale vyhýbáte se jim, protože nejsou zrovna dvakrát „fit“? Tak tomu je konec. My jsme totiž našli vosí hnízda jako zdravé vánoční cukroví z ovesných vloček. 😊 Vyzkoušejte!
- 200 g rozmixovaných ovesných vloček
- 90 g sušených a vypeckovaných datlí
- 20 g kvalitního kakaa
- 20 ml rostlinného mléka
- 80 g másla
- 2 polévkové lžíce rumu
- 20-25 kukuřičných piškotů
Na náplň do vosích hnízd:
- půlku balení BIO vanilkového pudinku
- 2 lžíce rumu
- 250 ml mandlového nebo kravského mléka
Jako alternativní náplň autorka doporučuje rozmačkat na kašičku dva banány, přidat trošičku ovesného nápoje s vanilkou a jednu lžíci rumu.
- V mixéru rozmixujte ovesné vločky na jemnou mouku. Mouku potom přesypejte do misky. V mixéru zpracujte vypeckované datle a přisypejte k ovesné mouce.
- V misce máte rozemleté vločky a datle, k tomu přidejte holandské kakao, mléko, máslo (které je dobré si předem cca hodinu vyndat z lednice) a rum.
- Rukama vytvořte celistvé těsto a dejte do lednice na 20 minut odpočívat. Mezitím si připravte úlíky a z pár piškot si vytvoř jemnou drť, kterou budete používat na vysypání úlíkových formiček.
- Uvařte pudink podle návodu a přidejte rum. Ještě teplým pudinkem naplňte vosí hnízda
- Z lednice si vyndejte těsto, kousek ho odlomte a natlačte do vysypané hnízdové formičky. Uprostřed vosího hnízda udělejte druhým koncem vařečky díru, nalijte náplň a přiklopte piškotem. Takto pokračuj dokud těsto nedojde.
- Finální vosí hnízda se dají vylepšit kvalitní čokoládou. Rozehřejte ji a namočte do ní špičky vosích hnízd.
Zdroj: Danča Hájková
FAQ Zdravé cukroví
Mohu při pečení zdravého cukroví používat cukr?
Bílý ani hnědý cukr nejsou do zdravého cukroví vhodné. Sáhněte raději po medu, stévii, sirupu z yaconu, javoru či čekanky.
Mohu při pečení používat ořechy?
Rozhodně ano! Ořechy se doporučují jako zdroj vitamínů a minerálních látek. Do cukroví přidejte klidně mandle, vlašské nebo kešu ořechy.
Opravdu mohu do zdravého cukroví dát čokoládu?
Ano, můžete. Sáhněte však po čokoládě s co nejvyšším obsahem kakaa, nejlépe alespoň 80 %.
Dobrých receptů na zdravé cukroví není nikdy dost a to zvlášť, když nám pomůžou zhubnout. Doufáme, že jsme vás alespoň trochu inspirovali a přejeme vám jak jinak než Šťastné a Veselé pečení!